textWrapperBG

Historie Moeijes

De geschiedenis van Moeijes Transport

Moeijes Transport is in 1917 opgericht door Jan Moeijes. Het bedrijf startte met 1 melkwagen, waarmee melk werd vervoerd van de boeren naar de melkfabriek.


2e generatie, melktransport

Vanaf 1929 kwam de 2e generatie in beeld. Jan Moeijes(II) haalde zijn rijbewijs en er kwam een 2e melkwagen. In 1944 kwam een tankwagen voor melktransport naar Amsterdam als 3e auto het wagenpark versterken. Ook kwam de 1e werknemer (chauffeur) in dienst. Vanaf 1956 werd er gestart met een 4e auto waarmee groente en fruit van de diverse kwekers naar de veiling gebracht werden (“veilingwijk”)


3e generatie, groente en fruit

De 3e generatie diende zich in 1962 aan. Guus Moeijes startte naast de veilingwijk met een 5e auto om ’s nachts groente en fruit naar de centrale markt in Amsterdam en Den Haag te rijden. Niet veel later (oktober 1962) werd ook internationaal gereden. Eerst werd gereden naar België en naar het Ruhrgebied in Duitsland. Vanaf 1965 werden dagelijkse ritten uitgevoerd naar diverse Grossmarkten in Duitsland. Ook werd groente gereden naar Zweden. Het wagenpark was ondertussen uitgegroeid tot 7 auto’s.


Bananen

In 1966 kwam de eerste DAF 2600 het wagenpark versterken, een echte “international”, waarmee in 1967 zelfs enkele ritten werden gemaakt naar Teheran in Iran. Deze ritten werden vice versa in 28 dagen gereden. In 1968 werd begonnen met transport van bananen. Guus Moeijes vond uit dat je bananen tijdens het transport kan verwarmen en door toevoegen van ethyleen konden de bananenrijpers in München en Stuttgart een veel hogere omlooptijd met rijpen bereiken. Vanaf 1974 kwamen naast de verwarmde wagens de eerste koel- en vriesauto’s. Met deze auto’s werden naast groente, fruit en bananen ook diepvriesproducten (vooral diepvrieskippen) vervoerd. Het melkvervoer was toen al verleden tijd.

In 1978 werd een tweede vestiging geopend in het Limburgse Born, speciaal gericht op het bananenvervoer vanaf Antwerpen. Tevens beschikte Moeijes over een eigen douaneagentschap aan de grens Heerlen-Aken.


Bloemen en planten

Verder werd in 1978 gestart met transport van bloemen vanaf Aalsmeer naar Italië en Duitsland. Toen nog met de koel/vrieswagens met dubbele bemanning. In 1980 werden de eerste twee grootvolume-plantencombinaties gebouwd. Deze brachten iedere dag planten naar Saarlouis. Het wagenpark groeide hiermee naar 34 auto’s. Het grootvolume-concept werd direct verder doorontwikkeld. In 1982 stond het voertuig voor de toekomst op de RAI: grootvolume met generator-onderbouw-koeling, Dit bleek een doorbraak in de wereld van het koelvervoer.


Multifunctionele volume-koelcombinaties

In 1988 leverde DAF zijn 100ste wagen aan Moeijes af. In de jaren daarop volgden er nog velen. In 1991 werd de 150ste DAF geleverd. Eind jaren ’90 werden ook vrachtauto’s van andere merken gekocht waarmee nr 200 werd bereikt. Intussen was in 1984 in Zwaag een nieuwe garage met 1000 m2 opslagruimte gebouwd. Deze opslagruimte is later in 2 fasen uitgebreid naar 8000 m2 deels voorzien van dockshelters. Inmiddels zijn de vestigingen in Born en Aken gesloten omdat het bananenvervoer vanaf Antwerpen steeds minder belangrijk werd.


4e generatie

In de jaren ’90 diende de 4e generatie Moeijes zich aan. Eerst René en enkele jaren later Daniël. Het bedrijf passeerde zijn 80-jarige bestaan. Het grootvolume- koelconcept werd in de jaren ’90 verder doorontwikkeld. Vooral het eigen gewicht van de vrachtwagencombinaties werd flink verlaagd. Hierdoor werden de combinaties niet alleen geschikt voor het transport van bloemen, planten en volumegoederen, maar ook geschikt voor het groente en fruittransport. In 1998 werd een nieuwe uitvinding gedaan. Een nieuwe DAF85-trekker in 3 gedaantes: autoambulance(met lier), motorwagen met aanhangwagencombinatie en normale trekker. Hiermee worden 1 of 2 andere trekkers meegenomen naar Spanje of Italië om van daar nieuwe trailers, geladen met groente of fruit weer mee terug te nemen. Een jaar later zijn 3 multifunctionele trailers ontwikkeld voor het vervoer van trucks en andere voertuigen of machines. Daarnaast konden op deze trailers met een speciaal hydraulisch systeem eenvoudig nieuwe koellaadbakken worden gemonteerd. Deze laadbakken werden vanaf leveranciers uit Spanje en Italië met deze trailers naar verschillende Europese bestemmingen vervoerd.

Helaas maakt de steeds verdergaande (Europese) regelgeving(vooral op het gebied van afmetingen en gewichten) het ons steeds moeilijker om met “vindingrijk” verder vooruit te komen. Er is in de afgelopen 85 jaar van melkbus, via tankwagen, verwarmde isotherm en gekoelde voertuigen, multifunctionele grootvolume-koelers en multifunctionele autotransporters veel gebeurd op het gebied van voertuigontwikkeling. In 2006 is Moeijes begonnen met het vernieuwen van het wagenpark door alle voertuigen in 2,5 jaar tijd te vervangen door het uiterst moderne wagenpark zoals Moeijes heden ten dage heeft. Onze DAF XF105 (euro 5) voldoen dan ook ruim aan de eisen van deze tijd. Ook hebben wij in 2008 en 2009 totaal 3 LZV concepten op de weg gezet, iets wat helemaal strookt met de filosofie van Moeijes maar helaas nog niet mag worden ingezet op onze internationale route's.


Innovaties

Moeijes is niet alleen vooruitstrevend op het gebied van voertuigontwikkeling. In de jaren ’90 heeft de informatietechnologie zijn intrede gedaan. Vanaf 1992 zijn alle voertuigen van Moeijes voorzien van boardcomputer, satellietcommunicatie en plaatsbepaling (GPS). Later zijn ook alle voertuigen voorzien van GSM-telefoon. Vanaf 2008 is dit vernieuwd en is er naast GPRS communicatie met plaatsbepaling en online temperatuurcontrole en registratie ook een scanner in iedere auto aanwezig die belangrijke lading en fust documenten digitaal scant en desgewenst naar de opdrachtgever gemaild zonder kwaliteitsverlies (zoals bij een gefaxt document). En zo proberen we bij Moeijes door inventief en vernieuwend te zijn kwalitatief onze concurrentie voor te blijven.

In 2007 en 2008 heeft Moeijes de eerste Lange- en Zware Voertuigen (LZV) in gebruik genomen. Tot op dit moment zijn deze voertuigen, die 25,25 meter lang zijn en 60 ton totaal mogen wegen, alleen toegestaan voor vervoer binnen Nederland. Het laadvermogen van een LZV is 40% tot 60% hoger dan tot nu toe gebruikelijke vrachtwagens. De LZV's behalen daardoor bijvoorbeeld ruim 30% lagere CO2-uitstoot.  

Link naar Youtube voor een historisch chronologisch overzicht van foto'shttps://youtu.be/YKbXLiwC9a8

Hieronder een serie foto's die de historie weergeven (aanklikken om te vergroten).Meer foto's zijn te vinden in de fotogallerij.